HET LOOKS, MOOIE VERHALEN, NOG MEER PASSIE

HET BEGIN
Als de passie alles kruidt
Voorjaar 2014. Nog voor de eerste bloesems verschijnen, bloeit er plots iets moois in ‘t Looks. Jan laat z’n oog vallen op een pand in de Ros Beiaardstraat. Te koop. Wilde plannen en heel veel ideeën. De ideale stek voor een café? Of nog straffer: waarom geen café-bistro? Twijfel over een mogelijke chef-kok is er niet. Anja overtuigen vergt nauwelijks moeite. Het café-bistroduo Jan-Anja is vanaf dan een feit. Om eerlijk te zijn: het duo bestond al. Maar dan op een totaal ander vlak.

Op horecavlak zijn ze als duo bleu. Jan is dat sowieso. Als advocaat, vastgoedmakelaar en schepen van de stad Lier heeft hij al veel watertjes doorzwommen. En thuis in de keuken hangt de schort nooit ver weg. Maar een eigen café openhouden, perfecte pinten tappen en van achter de toog gezellige babbels slaan? Dat is een onbekende wereld.

Voor Anja is het iets minder nieuw. Met een diploma kokschool op zak legt ze het verschil tussen arroseren, macereren en eminceren met gemak uit. De eerste stappen achter het fornuis dateren van 2010. Daarvoor was het heel andere koek: diensthoofd wijkwerking, klachtenambtenaar en waarnemend-stadssecretaris bij de stad Lier.

Toch wint de passie voor lekkere, pure dingen. Zowel bij Jan als bij Anja. Die passie willen ze heel graag met jou delen in café-bistro Het Looks.

Geniet mee en maak deel uit van een mooi verhaal.

Welkom! En vooral: santé, schol, smakelijk!

 
DE BUREN
Als de wijk het verhaal schrijft
Wijk ‘t Looks is de op één na oudste wijk in Lier. In 1828 koopt de stad het grondgebied van de wijk om er een ‘moderne’ woonwijk te bouwen. Geen kluwen van bochtige, kleine straatjes, maar een dambordpatroon. ‘t Looks wordt een echte volksbuurt. Arm maar boordevol leven. Voddenrapers, palingvissers, leurders en arbeiders wonen er in kleine huisjes. Vandaag staan er nog meer dan 400.

De wijk dankt haar naam aan het woord beloken. Dat staat voor afsluiting, gesloten of verborgen. Hier kan het verwijzen naar het ontstaan van de wijk als besloten tuin van het Sionklooster of naar het bleken van linnen in de zon in diezelfde tuin.

Jong en oud, verschillende nationaliteiten en culturen. Ze leven nu samen in een wijk die haar authentieke karakter als volksbuurt koestert. Buurtwerking Het Looks, opgericht in 2009 bij de heraanleg van de wijk, speelt daarin een actieve rol. Bruisende feestjes, een compostsite, ruilkastjes en vooral veel lokaal talent maken van ’t Looks een wijk waar je komt en nooit meer weg wilt.

Ooit telt ’t Looks tientallen cafés. Midden jaren ’90 sluit het laatste café, de Prins Cardinael, zijn deuren. Het einde van een tijdperk. Maar de oude wijktraditie van genieten en vieren is gelukkig teruggekeerd naar de wijk.

Café-bistro Het Looks is blij zich te mogen inschrijven in deze traditie.

www.buurtwerking.be

 
PROJECTHUIS
Als ont-moeten synoniem is voor genieten, beleven, thuisvoelen
Een zolder die roept. Twee zaaltjes die willen laten beleven. Anneleen bijt er zich in vast. Al tien jaar wil ze een projecthuis oprichten. Dromen kennen geen grenzen. Gelukkig maar. De programmatie kijkt nu maanden vooruit. Tapijtconcerten, docu-dinsdagen, yogasessies, de boekenjury voor kinderen en jongeren, koerconcerten in de zomer en nog zoveel meer.

De zolder krijgt de naam Clémentine. Een ode aan de laatste bewoonster van het pand. Er is plaats voor 64 personen. Ook de twee zaaltjes op de eerste verdieping, Chevalier (30 personen) en Mar(r)in (10 personen), willen laten ontmoeten. Of beter: laten ont-moeten. Zelf je dromen achterna? Klaar om ze te vangen? De drie ruimtes staan voor je klaar.

ETEN EN DRINKEN
Als van hier, klein en puur de eerste woordjes zijn
Gezellig iets drinken, rustig een krant lezen, bijkletsen onder vrienden of een lekker hapje eten. ’t Is altijd fijner in een inspirerende omgeving. Jan en Anja gaan in café-bistro Het Looks op zoek naar de kleine dingen die daartoe bijdragen.

In je glas bijvoorbeeld. Zin in een waterke? Net als bij een pintje komt het uit de tap. Geen gezeul met bakken en flessen. Toch puur en lekker water in je glas. Drinkwater als basis. Gefilterd en gekoeld. Ook met prik.

Liever bier? De zoektocht naar een kleine authentieke brouwerij strandt bij een West-Vlaamse familiebrouwerij. De bieren Omer Vander Ghinste kleuren mee de bierkaart. De Bockorpils is voor velen de beste pils van ‘t land.

Het leven is te kort om slechte wijn te drinken! De wijnboys van VigneLier, een lokale wijnhandel, serveren in café-bistro Het Looks een verrassend palet aan smaken. Een uniek concept ook. Geen gegoochel met prijzen. Je betaalt voor elke fles de aankoopprijs plus 15 euro. Leven (en drinken) als God in Frankrijk.

Anneleen, oudste dochter van Jan, trok naar China. Op thee-onderzoek. De valies vol thee geraakt net voorbij de douane. Hier dezelfde kwaliteit vinden blijkt niet simpel. Op de kaart staat nu de betere losse thee naast een selectie zakjesthee.

Voor de koffiefans gingen Jan en Anja op zoek naar bonen met een grote B. De Kraanvogel staat daar garant voor. Een kopje koffie doet hier wonderen. Bloot of met een koekje. Aan jou de keuze.

Anja is de toverfee in de keuken. Haar producten zijn met zorg uitgekozen. In café-bistro Het Looks leven we in harmonie met de seizoenen. Witloof of pastinaak in de winter. Spinazie of boontjes in de zomer. Seizoensgebonden producten zijn smakelijker en scoren beter op de vitamineteller. Duurzaam, eerlijk en een hart onder de riem van plaatselijke telers en handelaars.

In de keuken werkt Anja graag met olijfolie. De olie is afkomstig uit het Spaanse Priorat (Catalonië). Ze is fruitig en heeft mooi versmolten groene aroma’s. Je kan deze olie ook aan tafel proeven met een stukje brood.

Het bord waarin al dat lekkers geserveerd wordt is een ontwerp van Jeannine, keramiste van om de hoek. Passeer je langs ons klein huisje, dan was je ook je handen in keramiek van Atelier Oker. Kijk even rond en je ontdekt nog meer.

De toog en tafels dragen de handtekening van meubelkunstenaar Marjolein, dochter van Jan. In haar atelier M.belle zaagt en schaaft ze tot elke houtnerf tot zijn recht komt. Elke tafel is uniek. Marjolein speelt tussen de eiken planken van de tafels met accenten van wengé, een Afrikaans hardhout.

www.vignelier.be
www.atelier-oker.com
www.mbelle.be

HET GEBOUW
Als de stenen niet op de maag liggen
Tot begin jaren ‘60 het gebouw van brouwerij Chevalier-Marin. De paarden leverden de vaten. Op de binnenkoer herken je nog de oude paardenstallen. Drie stallen zijn nu het atelier M.belle.

Het was hoog tijd om nieuw leven in de brouwerij te brengen. Architect Daniela Verwilt, vrouw van Jan, gaat de uitdaging aan. Ze tekent en hertekent tot het plaatje klopt.
Jan Van Weert en een ploeg vaklui breken af en bouwen terug op. Ze blijken van alle markten thuis.

Ook de keuken herbergt een verhaal. Jonas en Fee halen in 2015 de derde plaats in de VTM-serie Mijn pop-uprestaurant. Daarna verhuist hun keuken van Aalst naar Lier. “Niet te hard met de deuren slaan” drukte Anja hen op het hart toen de keuken nog in Aalst stond.

Jan en Daniela engageren zich al jaren voor het Lierse kunstenaarsinitiatief Voorkamer. Kunst in café-bistro Het Looks blijkt vanzelfsprekend. Rik De Boe en Peter Morrens denken en creëren mee. Aam Solleveld, Nederlands kunstenares, wordt gevraagd voor het gevelkunstwerk: een lijnentekening uit staal. Nog voor je binnenstapt, sta je al in het interieur. Schuif je stoel bij. Het licht is al aan.

www.architecten.telier.be
www.aamsolleveld.com
www.voorkamer.be